Εδώ μεταφράζουμε ένα άρθρο που δημοσίευσε το 2005 με τον τίτλο "Ο Λεονάρντο του 21ου Αιώνα"
Το άρθρο αυτό έχει ως ακολούθως:
Μερικούς αιώνες πριν,κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να θέτουν υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο γνωρίζουμε πως να σκεφτόμαστε για τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει".Κι αυτό γιατί ούτε η φιλοσοφία ,ούτε η θρησκεία μπορούσαν τότε να ξορκίσουν την πείνα και την επιδημία . Έτσι εργάστηκαν πάνω στη μεθοδευμένη σκέψη και μελέτη της φύσης ,θέτοντας κατάλληλα ερωτήσεις και θεμελιώνοντας αυτό που αποκαλούμε "επιστήμη (science)". Έτσι στη συνέχεια δημιουργήθηκε η απαιτούμενη γνώση για τη δημιουργία φαρμάκων,νέων εργαλείων, νέων όπλων αλλά και οικονομικών συστημάτων.
Σήμερα έχουμε την τύχη να χρησιμοποιούμε τεχνολογικά επιτεύγματα που δε θα μπορούσαμε με τίποτε να περιγράψουμε σε εκείνους τους ανθρώπους. Θεωρητικά με αυτό που ξέρουμε και με την τεχνολογία που διαθέτουμε μπορούμε να θρέψουμε και να δώσουμε ευκαιρίες στον κάθε άνθρωπο του πλανήτη μας. Πράγματι τώρα δίνεται στην ανθρωπότητα η τεχνολογική δυνατότητα να "τα καταφέρει" πάνω σε αυτόν το πλανήτη ,ακόμα και στο όχι πλέον ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο μιας ανθρώπινης ζωής. Όμως είναι εμφανές ότι κάτι ακόμα μας λείπει. Πιθανώς κάποιος νέος τρόπος σκέψης.
Το εργαλείο παύει να είναι αυτοσκοπός της επιστήμης . Χρόνια πριν ο Peter Drucker είπε: "Η τεχνολογία δεν έχει να κάνει πλέον με τα εργαλεία, αλλά με το πως ο άνθρωπος "λειτουργεί" σε σχέση με αυτά."
Πράγματι η νέα πραγματικότητα ,που διαμορφώνεται μέσω της τεχνολογίας, θέτει νέες ερωτήσεις που έρχονται να απαντήσουν νέα τεχνολογικά επιτεύγματα. Ωστόσο όμως το να κατασκευάσουμε πράγματα δε εγγυάται ότι γνωρίζουμε τι αυτά μπορούν να επιφέρουν πάνω μας ή τι οφείλαμε να κατασκευάσουμε.
Και εγώ αναρωτιέμαι : "Τώρα που ξέρω πως να το κάνω, έχω ανάγκη να μάθω τι πρέπει να κάνω"
τέλος άρθρου
Στο πιο κάτω βίντεο δείτε για ποιόν άνθρωπο μιλάμε:
Και τώρα....δικό σας:
- Πόσο μετασχηματίζεται ο κόσμος μας μέσω μιας τέτοιας τεχνολογίας;
- Πόσο ωφελούνται οι μάζες από τη τεχνολογία (λάβετε υπόψη την "οικονομική κρίση"...)
- Πόσο θα αλλάξουν οι νοητικές δομές μας μέσω της τεχνολογίας αυτής;
- Θα αφομοιώσουμε εποικοδομητικά αυτή τη διαπλοκή πραγματικότητας και πληροφορίας;
Με εξαίρεση το δεύτερο από τα παραπάνω ερωτήματα, για όλα τα άλλα είμαι αισιόδοξη.
Και ξαναθέτω το ερώτημα που θέτει ο Pranav Mistry: Τώρα που ξέρουμε πως γίνεται , ξέρουμε και τι πρέπει να κάνουμε;
Αυτά προς το παρόν , χαιρετώ συνδέοντας το παρόν θέμα με το αφιέρωμα μας στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έγιναν πραγματικότητα μέσω του ακόλουθου βίντεο από το minority report.
No comments:
Post a Comment