Όσο ζούμε μαθαίνουμε,Διδάσκουμε και Διδασκόμαστε!

Welcome.

Live-Learn-Teach-Learn-Live!
or (in Greek)
Όσο ζούμε μαθαίνουμε,Διδάσκουμε και Διδασκόμαστε!
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Το δαγκωμένο μήλο , οι υπολογιστές και η ομοφυλοφιλία


       Το ξέρεις  ότι το δαγκωμένο μήλο που βλέπεις ως λογότυπο στο iphone  ή στο mac , κατά μια εκδοχή αποτελεί φόρο τιμής στον Alan Τuring; Αυτόν που έθεσε τις βάσεις των  υπολογιστών που χρησιμοποιούμε και  που υπήρξε πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης; Τον Βρετανό μαθηματικό ,καθηγητή της λογικής και κρυπτογράφο που «έσπασε» τους κωδικούς των γερμανών 2ο παγκόσμιο  πόλεμο με αποτέλεσμα την επιβράχυνση του  πολέμου κατά δύο έτη; Αν η ομορφιά ως έννοια είναι μια πραγματική αλήθεια, από αυτές που νοηματοδοτούν τη ζωή μας ,τότε αυτή η εκδοχή ,οφείλει να είναι αληθινή.

            Τι σχέση έχει το δαγκωμένο μήλο με τον μεγάλο μαθηματικό; Ο  Alan Τuring πέθανε το 1954 από δηλητηρίαση . Η δηλητηρίαση οφείλονταν σε  κυάνιο, προφανώς από ένα μήλο που άφησε μισοφαγωμένο και περιείχε όντως κυάνιο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο θάνατός του ήταν σκόπιμος οπότε και θεωρήθηκε αυτοκτονία.
Τελικά ποιος ήταν ο Turing και γιατί ενδέχεται να αυτοκτόνησε;

Ο Τούρινγκ είχε κατηγορηθεί  το 1952 για ομοφυλοφιλία Η κατηγορία ήταν: «προσβολή της δημοσίας αιδούς.» Αναφέρουμε εδώ ότι από το 1885 μέχρι το 1967 είχαν καταδικαστεί για «προσβολή της δημοσίας αιδούς»  49.000 ομοφυλόφιλοι άνδρες. Ο Turing δεν πρόσφερε καμία υπεράσπιση στον εαυτό του και τελικά καταδικάστηκε. Μετά από μια δίκη, του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο. Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος, με πολλές παρενέργειες. Τελικά βρέθηκε νεκρός δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 41 ετών.

Μετά θάνατον υπήρξε αναγνώριση.
Πέρα από την ιστορία για το λογότυπο της Apple  ,το Δεκέμβριο του 2013 η βασίλισσα Ελίζαμπεθ της αγγλίας , απένειμε στον Turing  μεταθανάτια βασιλική απονομή χάριτος. Πιο πριν, το Σεπτέμβριο του 2009  ο τότε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον Άλαν Τούρινγκ, υπό την πίεση μίας σχετικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών από ιδιώτες.
Υπάρχει και το  Βραβείο Τούρινγκ δίνεται προς τιμήν του Άλαν Τούρινγκ από τον Σύλλογο Μηχανημάτων Υπολογισμού (Association for Computing Machinery) σε έναν επιστήμονα κάθε έτος από το 1966 κι έπειτα, «για τις τεχνικές συνεισφορές του στην κοινότητα του υπολογισμού». Θεωρείται το αντίστοιχο του Βραβείου Νόμπελ στον χώρο της πληροφορικής.
            Αφορμή για να γραφούν τα παραπάνω υπήρξε η ταινία The imitation game που επικεντρώνεται στο «σπάσιμο» του γερμανικού κώδικα Ενίγκμα , μέσω του οποίου γίνονταν οι επικοινωνίες των γερμανών στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Τούρινγκ για το σκοπό αυτό δημιούργησε την πρώτη μηχανή που προσπαθούσε να μιμηθεί τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης. Δηλαδή τον πρώτο υπολογιστή. Η εργασία πάνω στο μηχάνημα που δημιούργησε, συνεχίστηκε στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και οδήγησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών. Η ταινία ονομάζεται «Το παιχνίδι της μίμησης». Αυτό είναι και το παιχνίδι πάνω στο οποίο βασίζεται η λεγόμενη  «δοκιμή Τούρινγκ» που προτάθηκε από τον ίδιο, ως  πειραματικός τρόπος για να διαπιστωθεί αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.
Στη ταινία αναφέρεται πάνω επανειλημμένα η φράση : «υπάρχουν άνθρωποι που δε σου γεμίζουν το μάτι και κάνουν πράγματα που δε το μπορείς να φανταστείς.»
Τελικά νομίζω ότι η φράση αυτή  σημαίνει ότι :οι ταμπέλες  και ο φόβος του διαφορετικού  είναι η αντίδραση του ανθρώπινου νου , όταν αυτός  υποπτευθεί την ένδεια και τη μικρότητά του.
Δείτε την ταινία. Είναι πραγματικά υπέροχη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.WIKIPEDIA
2.BBC NEWS.

1 comment:

Unknown said...

Δέσποινα το άρθρο πετυχαίνει στο να ενημερώσει, ενώ ταυτόχρονα προβληματίζει. Μας θυμίζεις ότι ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να θίγουμε και κοινωνικά θέματα. Σε ευχαριστούμε.